Gdzie i co zjeść na Bornholmie

Ludność Północy nigdy nie była znana z dobrej kuchni. Głównym powodem jest klimat. Długie zimy, niewielkie nasłonecznienie i ubogie gleby nie sprzyjały ani uprawom ziemi, ani hodowli zwierząt. Dania miała zawsze więcej kontaktów z resztą Europy i miejscowa kuchnia w dużym stopniu przypomina niemiecką.

Ze specjalności bornholmskich najbardziej znany jest oczywiście wędzony śledź i jego odmiana podana z żółtkiem i chlebem żytnim - "Słońce nad Gudhjem". Nie do pogardzenia jest też węgorz zwinięty i zagotowany z cebulką i pietruszką (rulleål).

Lokale starające się czerpać zyski z miejscowej tradycji gastronomicznej oznaczone są znakiem Regional Madkultur. Wszędzie można dostać popularne czerwone kiełbaski pølser oraz wiele specjałów kuchni obcych- jak pizza, sznycle, hamburgery itd. Miejsc, gdzie można przyzwoicie zjeść, jest multum.

Uwaga: większość lokali gastronomicznych pracuje z przerwą popołudniową (od 11.30/12.30 do 15.00 i od 17.00/17.30 do 21.00/22.00). Wiele restauracji jest nieczynnych jeden dzień w tygodniu, przeważnie w poniedziałek.

Ceny na Bornholmie:

Ceny w Danii znacznie różnią się od tych w Polsce. Wynika to z jednego prostego faktu- w Danii o wiele więcej się zarabia. Nie chodzi o to, że sałata, mąka, proszek to drogie produkty. Chodzi o to, że koszty pracy w Danii są dużo wyższe.

Najdroższe są produkty spożywcze produkowane w Danii. Ceny rzeczy nie produkowanych w Danii są zazwyczaj w cenie zbliżonej do polskiej ( na podstawie kursu banku). Jeżeli chodzi o kosmetyki i ich ceny, to problemem jest jedyna drogeria- Matas, w której przeważają kosmetyki markowe z wyższej półki. Są także zwyczajne produkty drogeryjne, jak Nivea czy Garnier, ale wybór jest mocno ograniczony, a ceny nieco wyższe niż w Polsce. W Danii jest także dużo kosmetyków ich własnej produkcji, często ekologiczne, jak Urtekram, Urtegaarden, Karmameju, Rudolph Care, Nilens Jord.

W dużej mierze wydatki zależą od naszych zarobków. Jedni oszczędzają kupując w dyskoncie, inni szaleją kupując ekologiczne produkty w Irmie. Na przykładzie średniego Kowalskiego można łatwo znaleźć złoty środek- czyli na tym co można trzeba zaoszczędzić, a jeżeli mamy na coś ochotę i nie potrafimy sobie odmówić, to kupujemy bez względu na cenę. 

 
Tweet
BORNHOLM


Bornholms Museum

orllo

Nasi Partnerzy

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję
Facebook
Instagram