Historia wędzarni na Bornholmie

Bornholm znany jest z roślinożerców - "røget bornholmer" to wędzony śledź. Wędzenie ryb jest formą zachowania starożytnych tradycji. W XVII wieku wymieniono wywóz śledzi wędzonych i łososia z Bornholmu. Śledzie były wędzone w dużych skorupach kuchennych rybaków, ale ponieważ w pierwszej połowie XIX wieku istniały lepsze wędzarnie, w kilku miejscach obozów rybackich XIX wieku wybudowano specjalne kominy dymne. Gudhjem jest prawdopodobnie najbardziej znany ze swoich wędzarni, gdzie pierwsza prawdziwa komercyjna wędzarnia została zbudowana w 1882 roku, ale ze wschodniego Bornholmu pochodzą zapiski o wcześniejszych wędzarniach. Okres od I wojny światowej do około 1950 r. to rozkwit wędzarni śledziowych Bornholmu i eksport, szczególnie do Kopenhagi. Na Bornholmie i na Christiansø było około 135 wędzarni. Rosnące wymogi regulacyjne dotyczące lepszej higieny w wędzarniach w coraz większym stopniu zmuszały wiele małych prywatnych wędzarni należących do rodzin rybackich do zamykania ich. Od lat pięćdziesiątych do siedemdziesiątych wiele z nich zostało zamkniętych, a wędzony śledź był palony przemysłowo w piecach. Wzrost śledzia do pewnego stopnia przeszedł renesans, a nie eksport w kontekście turystycznym. Jedno z miejsc znajduje się w Hasle, gdzie konserwacja i odnowa wędzarni , zaprojektowanej jako muzeum z wystawą w 1990 r., stała się atrakcją turystyczną.

Wędzarnie

Wędzone śledzie możemy dostać w kilku większych wioskach rybackich, ale w niewielu miejscach z oryginalnych otwartych kominów - dużo ryb jest wędzonych w piecach. Jednak wielu właścicieli ma dobry gust na ciepłe świeżo ugotowane i wędzone śledzie, które nie są zbyt suche i chude. Wcześniej niektórzy rybacy znani byli z najlepszego wędzonego śledzia. Stara tradycja od około 1900 roku na śledzia "solnego", wymaga zamoczenia na krótki czas śledzi w słonej wodzie przed zakończeniem wędzenia, dzięki temu śledź staje się świeższy podczas transportu do Kopenhagi . W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci śledzie nie były łowione na Bornholmie - ponieważ śledzie były zbyt małe i niewystarczająco tłuste, dlatego teraz śledzie są importowane z innych duńskich wód. W chwili obecnej Istnieje około 60 kominów dymnych na Bornholmie, a bardzo duża część z nich jest chroniona przed wyburzeniem i odbudową poprzez konserwatywne lokalne plany. Dwie wędzarnie są chronione - mała w Melsted i większa wędzarnia wspomniana powyżej w Hasle.


wędzarnia w Snogebaek

Wędzarnia w Snogebaek

Snogebæk Smokehouse jest zarówno restauracją, jak i sklepem, w którym można kupić wszystkie pyszne wędzone produkty i inne specjały z Bornholmu. W ciągu całego sezonu możemy dostać świeżego wędzonego śledzia. Snogebæk Smokehouse znajduje się pośrodku głównej ulicy w Snogebæk i wychodzi na Morze Bałtyckie. Można otrzymać tam świeże ryby od maja do września. Dlatego wybór w tym okresie jest bardzo zróżnicowany: istnieją zarówno dobrze znane duńskie gatunki ryb, jak i niektóre bardziej egzotyczne - takie jak tuńczyk i marlin, który jest absolutnie fantastyczny- oczywiście grillowany. Zawsze są też świeże homary. Każdego wieczoru podczas letnich wakacji od lipca do sierpnia wędzarnia rozszerza popularny bufet rybny o grilla i bar sałatkowy. Z grilla dostaniemy na przykład świeże ryby, grillowanego tuńczyka i rekina, a także domowe pakiety dorsza z białym winem. Można również dostać pyszne żeberka z grilla, wołowinę, kiełbaski i przyprawy do pieczenia ziemniaków, a do tego przepyszne sosy. Można jeść tyle, ile się chce. Dostaniemy to wszystko w tym bufet rybny za 180 DKK, natomiast dzieci poniżej 12 lat płacą tylko połowę ceny. W wędzarni jest bezpłatne WiFi dla gości!

BORNHOLM


Bornholms Museum

orllo

Nasi Partnerzy

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję
Facebook
Instagram