Wędzenie ryb jest formą zachowania starożytnych tradycji Bornholmu.
W XVII wieku śledzie były wędzone w dużych garach kuchennych rybaków, ale ponieważ w pierwszej połowie XIX wieku istniały już lepsze rozwiązania, w kilku rybackich wioskach XIX wieku wybudowano specjalne wędzarnie. Gudhjem jest prawdopodobnie najbardziej znany ze swoich wędzarni, gdzie pierwsza prawdziwa komercyjna wędzarnia została zbudowana w 1882 roku. Okres od I wojny światowej do około 1950 r. to rozkwit wędzarni śledziowych Bornholmu i eksport, szczególnie do Kopenhagi.
Na Bornholmie i na Christiansø było około 135 wędzarni. Rosnące wymogi regulacyjne dotyczące lepszej higieny w wędzarniach w coraz większym stopniu zmuszały wiele małych prywatnych wędzarni należących do rodzin rybackich do zamykania ich. Od lat pięćdziesiątych do siedemdziesiątych wiele z nich zostało zamkniętych, a wędzony śledź był wędzony przemysłowo w specjalnych piecach. Wzrost eksportu śledzia do pewnego stopnia przeszedł renesans. Jedna z wędzarni znajduje się w Hasle, gdzie konserwacja i odnowa jednej z jej części, zaprojektowanej jako muzeum z wystawą w 1990 r., stała się atrakcją turystyczną.
Wędzone śledzie możemy dostać w kilku większych wioskach rybackich, ale tylko w niewielu miejscach z oryginalnych otwartych kominów - dużo ryb jest wędzonych w piecach. Jednak wielu właścicieli ma dobry gust na ciepłe świeżo ugotowane i wędzone śledzie, które nie są zbyt suche i chude.
Wcześniej niektórzy rybacy znani byli z najlepszego wędzonego śledzia. Stara tradycja od około 1900 roku na śledzia "solonego", wymaga zamoczenia na krótki czas śledzi w słonej wodzie przed zakończeniem wędzenia, dzięki temu śledź staje się świeższy podczas transportu do Kopenhagi .
W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci śledzie nie były łowione na Bornholmie - ponieważ śledzie były zbyt małe i niewystarczająco tłuste, dlatego teraz śledzie są importowane z innych duńskich wód. W chwili obecnej istnieje około 60 wędzarni dymnych na Bornholmie, a bardzo duża część z nich jest chroniona przed wyburzeniem i odbudową poprzez konserwatywne lokalne plany. Dwie wędzarnie są chronione - mała w Melsted i większa wędzarnia wspomniana powyżej w Hasle.
Snogebaek Smokehouse jest zarówno restauracją, jak i sklepem, w którym można kupić wszystkie pyszne wędzone produkty i inne specjały z Bornholmu. W ciągu całego sezonu możemy dostać świeżego wędzonego śledzia. Snogebaek Smokehouse znajduje się pośrodku głównej ulicy miasta i wychodzi na Morze Bałtyckie.
Można otrzymać tam świeże ryby od maja do września. Dlatego wybór w tym okresie jest bardzo zróżnicowany: istnieją zarówno dobrze znane duńskie gatunki ryb, jak i niektóre bardziej egzotyczne - takie jak tuńczyk i marlin, wszystkie oczywiście grillowane. Zawsze są też świeże homary.
Każdego wieczoru podczas letnich wakacji od lipca do sierpnia wędzarnia rozszerza popularny bufet rybny o grilla i bar sałatkowy. Z grilla dostaniemy na przykład świeże ryby, grillowanego tuńczyka i rekina, a także domowe pakiety dorsza z białym winem. Można również dostać pyszne żeberka z grilla, wołowinę, kiełbaski i przyprawy do pieczenia ziemniaków, a do tego przepyszne sosy. Można jeść tyle, ile się chce. Dostaniemy to wszystko w tym bufet rybny za 180 DKK, natomiast dzieci poniżej 12 lat płacą tylko połowę ceny. W wędzarni jest bezpłatne WiFi dla gości!
Wędzarnia w Hasle posiada bardzo długą tradycję. Nigdzie na wyspie nie zobaczymy w jednym miejscu więcej kominów - jest ich 13 od 5 wędzarni. Część wędzarni została przekształcona w muzeum. Tam można się wiele dowiedzieć o historii wędzenia śledzi na Bornholmie.
Wędzarnia jest połączona ze sklepem, gdzie zawsze można kupić świeże produkty rybne. Można też usiąść przy stoliku między budynkami i zjeść na miejscu smaczną wędzoną, a przede wszystkim świeżą rybę.