Zmęczeni aktywnym wypoczynkiem turyści mogą się posilić w wielu restauracjach, kawiarenkach i barach oferujących lokalne przysmaki.
Najbardziej z nich znanym i popularnym jest świeżo uwędzony bałtycki śledź, najczęściej do nabycia w rozsianych po całej wyspie wędzarniach, których charakterystyczne białe kominy są częścią krajobrazu bornholmskiego.
W miejscowości Hasle urządzone jest Muzeum Wędzarnictwa tuż obok, pracującej latem na pełnych obrotach, wędzarni.
Godne polecenia jest tzw. Słońce nad Gudhjem (Sol over Gudhjem), czyli świeżo uwędzony śledź, podany zgodnie z obyczajem na kawałku papieru, z surowym żółtkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Doskonale smakuje z chłodnym piwem, szczególnie z jedynego bornholmskiego browaru w Svaneke lub z mocną lokalną nalewką Bornholmer Bitter.
Inną typowo bornholmską potrawą jest tzw. saltsild - śledź solony z beczki, wymoczony i obsmażony w tartej bułce, a podawany z musztardą i buraczkami w occie.
Inne bornholmskie przysmaki to łosoś bałtycki (o białym delikatnym mięsie) i śledzie marynowane na wiele sposobów.
Do specjałów kulinarnych na Bornholmie należy też serek pleśniowy z mleczarni w Klemensker (zdobył w r.1998 złoty medal na światowej wystawie serów w Tokio), kiksy wypiekane z żytniej mąki o smaku słodkawo-kminkowym (rugkiks) z małej piekarni w Aakirkeby i produkowane ręcznie słodycze z wytwórni w Svaneke, gdzie jednocześnie można obserwować cały ich cykl produkcyjny.
Restauracje opatrzone szyldem „Regional madkultur Bornholm” podają z pewnością lokalne dania bornholmskie.
Dawne dania bornholmskie można też posmakować w Erichsens Gård – muzeum w domu mieszczańskim i ogrodzie rodziny Erichsen w Rønne na Laksegade 7, gdzie odbywają się codzienne pokazy oraz degustacje dawnych potraw bornholmskich, a także pieczywa i konfitur, przyrządzanych na miejscu przy użyciu dawnych metod.
Ryby, ryby i jeszcze raz ryby...
Szczególnie polecamy ryby, których jest tutaj pod dostatkiem w przeróżnych wydaniach. Najwięcej jest śledzi w przeróżnych odsłonach. Popisowym daniem jest świeżo wędzony śledź z rzodkiewką i szczypiorkiem, podawany na kromce razowego chleba z żółtkiem. W każdym mieście znajdziecie słynne bornholmskie wędzarnie. Grzechem byłoby nie spróbować!
Lody Bornholmskie
W Svaneke znajdziemy smakowite śmietankowe lody o różnych smakach, w tym owocowe z korzeniem lukrecji oraz o smaku piwa i słynnego bornholmskiego sera Danablu. Powstają z ekologicznych produktów, bez sztucznych dodatków smakowych.
Słodkości- landrynki i czekolady...
Landrynki- w Svaneke na rynku, w mającym ponad 200 lat tradycyjnym domu kupieckim, funkcjonuje najsłynniejsza manufaktura landrynek - Svaneke Bolcher. Czekolada- w Snogebek warto odwiedzić, działającą od 1999 roku, słynną manufakturę czekolady KJAERSTRUP, aby spróbować ręcznie robione nadziewane pralinki i śmietankowe pianki oblane czekoladą. Także w centrum Svaneke, w niewielkiej manufakturze, znajdziemy smakowitą ręcznie wytwarzaną czekoladę. Karmelki- w sercu Gudhjem, w stojącym od 1879 roku budynku hotelu Jantzens znajduje się pierwsza w Danii manufaktura karmelków.
Wina, piwo i akvavit...
Wino- koło Pedersker znajduje się winnica produkująca wino gronowe, owocowe i od 2005 roku również whisky, a posiadając 2,9 ha winorośli jest jedną z największych w Danii. Warto wybrać się do winnicy. Piwo- podczas odwiedzin w browarze w Svaneke zobaczymy, jak w 1000 litrowej kadzi woda, chmiel i słód zamieniają się w pyszne piwo. W 2000 roku, po 45-letniej przerwie, browar w Svaneke wznowił produkcję. Dziś w browarze produkuje się wiele rodzajów piwa niefiltrowanego. Akvavit- w Nexø, niedaleko portu, znajduje się Bornholmske Spritfabrik. Tutaj jest produkowany od 1994 roku wyborny bornholmski akvavit. Powstaje w kilku odmianach, w tym gorzki, ziołowy oraz tradycyjny bornholmski miodowy "honningsyp" czyli wódka z płynnym miodem.
"Znaleść pracę kucharza za granicą można na Jooble"