

Bornholm
Kuchnia i smaki
Zmęczeni aktywnym wypoczynkiem turyści mogą się posilić w wielu restauracjach, kawiarenkach i barach oferujących lokalne przysmaki.
Najbardziej z nich znanym i popularnym jest świeżo uwędzony bałtycki śledź, najczęściej do nabycia w rozsianych po całej wyspie wędzarniach, których charakterystyczne białe kominy są częścią krajobrazu bornholmskiego.
W miejscowości Hasle urządzone jest Muzeum Wędzarnictwa tuż obok, pracującej latem na pełnych obrotach, wędzarni.
Słońce
nad Gudhjem
Godne polecenia jest tzw. Słońce nad Gudhjem (Sol over Gudhjem), czyli świeżo uwędzony śledź, podany zgodnie z obyczajem na kawałku papieru, z surowym żółtkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Doskonale smakuje z chłodnym piwem, szczególnie z jedynego bornholmskiego browaru w Svaneke lub z mocną lokalną nalewką Bornholmer Bitter.


Bornholmskie
przysmaki
Inną typowo bornholmską potrawą jest tzw. saltsild - śledź solony z beczki, wymoczony i obsmażony w tartej bułce, a podawany z musztardą i buraczkami w occie.
Inne bornholmskie przysmaki to łosoś bałtycki (o białym delikatnym mięsie) i śledzie marynowane na wiele sposobów.
Do specjałów kulinarnych na Bornholmie należy też serek pleśniowy z mleczarni w Klemensker (zdobył w r.1998 złoty medal na światowej wystawie serów w Tokio), kiksy wypiekane z żytniej mąki o smaku słodkawo-kminkowym (rugkiks) z małej piekarni w Aakirkeby i produkowane ręcznie słodycze z wytwórni w Svaneke, gdzie jednocześnie można obserwować cały ich cykl produkcyjny.
Degustacja
bornholmskich potraw
Restauracje opatrzone szyldem „Regional madkultur Bornholm” podają z pewnością lokalne dania bornholmskie.
Dawne dania bornholmskie można też posmakować w Erichsens Gård – muzeum w domu mieszczańskim i ogrodzie rodziny Erichsen w Rønne na Laksegade 7, gdzie odbywają się codzienne pokazy oraz degustacje dawnych potraw bornholmskich, a także pieczywa i konfitur, przyrządzanych na miejscu przy użyciu dawnych metod.




