Zmęczeni aktywnym wypoczynkiem turyści mogą się posilić w wielu restauracjach, kawiarenkach i barach oferujących lokalne przysmaki.
Najbardziej z nich znanym i popularnym jest świeżo uwędzony bałtycki śledź, najczęściej do nabycia w rozsianych po całej wyspie wędzarniach, których charakterystyczne białe kominy są częścią krajobrazu bornholmskiego.
W miejscowości Hasle urządzone jest Muzeum Wędzarnictwa tuż obok, pracującej latem na pełnych obrotach, wędzarni.
Godne polecenia jest tzw. Słońce nad Gudhjem (Sol over Gudhjem), czyli świeżo uwędzony śledź, podany zgodnie z obyczajem na kawałku papieru, z surowym żółtkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Doskonale smakuje z chłodnym piwem, szczególnie z jedynego bornholmskiego browaru w Svaneke lub z mocną lokalną nalewką Bornholmer Bitter.
Inną typowo bornholmską potrawą jest tzw. saltsild - śledź solony z beczki, wymoczony i obsmażony w tartej bułce, a podawany z musztardą i buraczkami w occie.
Inne bornholmskie przysmaki to łosoś bałtycki (o białym delikatnym mięsie) i śledzie marynowane na wiele sposobów.
Do specjałów kulinarnych na Bornholmie należy też serek pleśniowy z mleczarni w Klemensker (zdobył w r.1998 złoty medal na światowej wystawie serów w Tokio), kiksy wypiekane z żytniej mąki o smaku słodkawo-kminkowym (rugkiks) z małej piekarni w Aakirkeby i produkowane ręcznie słodycze z wytwórni w Svaneke, gdzie jednocześnie można obserwować cały ich cykl produkcyjny.
Restauracje opatrzone szyldem „Regional madkultur Bornholm” podają z pewnością lokalne dania bornholmskie.
Dawne dania bornholmskie można też posmakować w Erichsens Gård – muzeum w domu mieszczańskim i ogrodzie rodziny Erichsen w Rønne na Laksegade 7, gdzie odbywają się codzienne pokazy oraz degustacje dawnych potraw bornholmskich, a także pieczywa i konfitur, przyrządzanych na miejscu przy użyciu dawnych metod.