Wędzarnie na Bornholmie

Historia wędzarni na Bornholmie

 

Bornholm znany jest z roślinożerców - "røget bornholmer" to wędzony śledź. Wędzenie ryb jest formą zachowania starożytnych tradycji. W XVII wieku wymieniono wywóz śledzi wędzonych i łososia z Bornholmu. Śledzie były wędzone w dużych skorupach kuchennych rybaków, ale ponieważ w pierwszej połowie XIX wieku istniały lepsze wędzarnie, w kilku miejscach obozów rybackich XIX wieku wybudowano specjalne kominy dymne.

 

Gudhjem jest prawdopodobnie najbardziej znany ze swoich wędzarni, gdzie pierwsza prawdziwa komercyjna wędzarnia została zbudowana w 1882 roku, ale ze wschodniego Bornholmu pochodzą zapiski o wcześniejszych wędzarniach. Okres od I wojny światowej do około 1950 r. to rozkwit wędzarni śledziowych Bornholmu i eksport, szczególnie do Kopenhagi. Na Bornholmie i na Christiansø było około 135 wędzarni.

 

Rosnące wymogi regulacyjne dotyczące lepszej higieny w wędzarniach w coraz większym stopniu zmuszały wiele małych prywatnych wędzarni należących do rodzin rybackich do zamykania ich. Od lat pięćdziesiątych do siedemdziesiątych wiele z nich zostało zamkniętych, a wędzony śledź był palony przemysłowo w piecach. Wzrost śledzia do pewnego stopnia przeszedł renesans, a nie eksport w kontekście turystycznym.

 

Jedno z miejsc znajduje się w Hasle, gdzie konserwacja i odnowa wędzarni , zaprojektowanej jako muzeum z wystawą w 1990 r., stała się atrakcją turystyczną.

 

Wędzarnie na Bornholmie
 
wędzarnia w Hasle
wędzarnia w Melsted
 
wędzarnia w Hasle na Bornholmie

Wędzarnie na Bornholmie

Wędzone śledzie możemy dostać w kilku większych wioskach rybackich, ale w niewielu miejscach z oryginalnych otwartych kominów - dużo ryb jest wędzonych w piecach. Jednak wielu właścicieli ma dobry gust na ciepłe świeżo ugotowane i wędzone śledzie, które nie są zbyt suche i chude. Wcześniej niektórzy rybacy znani byli z najlepszego wędzonego śledzia. Stara tradycja od około 1900 roku na śledzia "solnego", wymaga zamoczenia na krótki czas śledzi w słonej wodzie przed zakończeniem wędzenia, dzięki temu śledź staje się świeższy podczas transportu do Kopenhagi .

 

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci śledzie nie były łowione na Bornholmie - ponieważ śledzie były zbyt małe i niewystarczająco tłuste, dlatego teraz śledzie są importowane z innych duńskich wód.

 

W chwili obecnej Istnieje około 60 kominów dymnych na Bornholmie, a bardzo duża część z nich jest chroniona przed wyburzeniem i odbudową poprzez konserwatywne lokalne plany. Dwie wędzarnie są chronione - mała w Melsted i większa wędzarnia wspomniana powyżej w Hasle.

 

Wędzarnia w Snogebaek

Snogebæk Smokehouse jest zarówno restauracją, jak i sklepem, w którym można kupić wszystkie pyszne wędzone produkty i inne specjały z Bornholmu.

W ciągu całego sezonu możemy dostać świeżego wędzonego śledzia. Snogebæk Smokehouse znajduje się pośrodku głównej ulicy w Snogebæk i wychodzi na Morze Bałtyckie.

Można otrzymać tam świeże ryby od maja do września. Dlatego wybór w tym okresie jest bardzo zróżnicowany: istnieją zarówno dobrze znane duńskie gatunki ryb, jak i niektóre bardziej egzotyczne - takie jak tuńczyk i marlin, który jest absolutnie fantastyczny- oczywiście grillowany. Zawsze są też świeże homary.

Każdego wieczoru podczas letnich wakacji od lipca do sierpnia wędzarnia rozszerza popularny bufet rybny o grilla i bar sałatkowy. Z grilla dostaniemy na przykład świeże ryby, grillowanego tuńczyka i rekina, a także domowe pakiety dorsza z białym winem. Można również dostać pyszne żeberka z grilla, wołowinę, kiełbaski i przyprawy do pieczenia ziemniaków, a do tego przepyszne sosy. Można jeść tyle, ile się chce. Dostaniemy to wszystko w tym bufet rybny za 180 DKK, natomiast dzieci poniżej 12 lat płacą tylko połowę ceny. W wędzarni jest bezpłatne WiFi dla gości!

wędzarnia w Snogebaek
IMG-OUR

Graesholmen

W odróżnieniu od Christiansø i Frederiksø wysepka Graesholmen nigdy nie była zamieszkała. Kiedy w 1684 r. wśród mężczyzn pracujących przy budowie fortecy szerzyła się dżuma zmarłych chowano na Cmentarzu Zadżumionych na Graesholmen.

Dziś Graesholmen jest rezerwatem ornitologicznym, mają tu swoje lęgowiska alki i nurzyki - jest to jedyne takie miejsce w Danii. W rezerwacie ptaków, Greensholm, ok. 10 000 par srebrnych mew i alk zamieszkuje to jedyne miejsce w Danii. Wiosną i jesienią miliony małych ptaków migrują przez Morze Bałtyckie do obszarów lęgowych na północy, natomiast duże ilości ptaków wędrownych szukają jedzenia i odpoczynku na Christiansø przed dalszą podróżą. Wyspa jest zamknięta dla zwiedzających.

 

Port

Do miejscowego portu zawijają często latem żeglarze, a rejs na wyspy jest niemalże obowiązkowy dla przebywających na Bornholmie turystów. Jest on możliwy dzięki codziennemu połączeniu z Gudhjem, Allinge i Svaneke - ten ostatni stateczkiem pocztowym "Peter", który przez cały rok dostarcza stałym mieszkańcom wysp pocztę i niezbędne towary.

IMG-OUR
IMG-OUR
 
IMG-OUR

Praktyczne informacje

Na wyspach istnieje sklepik, hotel, restauracja, kościół, urząd pocztowy... a nawet biblioteka podłączona do internetu. Historia, przyroda i nowoczesność łączy się tam w harmonijną całość.

Właściciel hotelowej restauracji zmęczony ciągłymi pytaniami turystów na serwetkach wydrukował odpowiedzi na najczęściej przez nich zadawane pytania dotyczące Christiansø. W malowniczym zakątku wyspy, otoczone skalnym murem znajduje się pole namiotowe (23 miejsca biwakowe).

W Christiansø nie znajdziemy samochodów, ale za to są tu tylko dwa rodzaje ssaków: jeże i myszy. Na wiosnę zobaczymy wszędzie gniazdujące pająki, które preferują te spokojne wyspy jako lęgowiska.

Nie można przywieźć psów do Ertholmene z powodu kilku otwartych zbiorników. Trzeba jednak zabrać psa przewodnika, jeśli jest się niewidomym - ale należy pamiętać, aby trzymać go na smyczy.

Christiansøfarten

Ejnar Mikkelsens Gade 21, Gudhjem,
tlf. (+45) 56 48 51 76
kilka rejsów dziennie z Gudhjem i Allinge na Christiansø.

 

Newsletter
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję
Facebook
Facebook