Home Fotografie Katalog Szukaj Forum

w góre
 
Plaze
Rowery
Kulinaria
Golf
Archeologia
Wedkarstwo
Windsurfing
Zeglarstwo
Christianso

 

Kulinaria

Zmęczeni aktywnym wypoczynkiem turyści mogą się posilić w wielu restauracjach, kawiarenkach i barach oferujących lokalne przysmaki.

Najbardziej z nich znanym i popularnym jest świeżo uwędzony bałtycki śledź, najczęściej do nabycia w rozsianych po całej wyspie wędzarniach, których charakterystyczne białe kominy są częścią krajobrazu bornholmskiego.

W miejscowości Hasle urządzone jest Muzeum Wędzarnictwa tuż obok, pracującej latem na pełnych obrotach, wędzarni.

Godne polecenia jest tzw. Słońce nad Gudhjem (Sol over Gudhjem), czyli świeżo uwędzony śledź, podany zgodnie z obyczajem na kawałku papieru, z surowym żółtkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Doskonale smakuje z chłodnym piwem, szczególnie z bornholmskiego browaru.
Doskonale smakuje z chłodnym piwem, szczególnie z jedynego bornholmskiego browaru w Svaneke.
A znakomitym dodatkiem do miejscowego śledzia jest mocna lokalna nalewka Bornholmer Bitter.

Inną typowo bornholmską potrawą jest tzw. saltsild - śledź solony z beczki, wymoczony i obsmażony w tartej bułce, a podawany z musztardą i buraczkami w occie. Inne bornholmskie przysmaki to łosoś bałtycki (o białym delikatnym mięsie), śledzie marynowane na wiele sposobów, serek pleśniowy z mleczarni w Klemensker (zdobył w r.1998 złoty medal na światowej wystawie serów w Tokio), kiksy wypiekane z żytniej mąki o smaku słodkawo-kminkowym (rugkiks) z małej piekarni w Aakirkeby i produkowane ręcznie słodycze z wytwórni w Svaneke, gdzie jednocześnie można obserwować cały ich cykl produkcyjny.

Restauracje opatrzone szyldem „Regional madkultur Bornholm” podają  z pewnością lokalne dania bornholmskie. 

Dawne dania bornholmskie można też posmakować w Erichsens Gård – muzeum w domu mieszczańskim i ogrodzie rodziny Erichsen w Rønne na Laksegade 7, gdzie – podobnie jak w roku ubiegłym - odbywają sie codzienne pokazy oraz degustacje dawnych potraw bornholmskich, a także pieczywa i konfitur, przyrządzanych na miejscu przy użyciu dawnych metod.

Link po polsku : http://www.bornholmsmuseum.dk/polen/erichs.html 

 

 
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Powielanie, drukowanie, kopiowanie lub rozpowszechnianie
w jakikolwiek sposób materiałów zawartych na stronach tego serwisu jest zabronione.
Wszystkie elementy graficzne, zdjęcia i teksty sa chronione prawem autorskim.
©